Sparen

Hoe spaar je als je vaste lasten hoog zijn?

Elke maand ben ik meer dan de helft van mijn salaris kwijt aan vaste lasten en dan heb ik de boodschappen nog niet eens meegerekend. Als je dan ook nog uitgaven hebt als tandpasta, cadeautjes, kleding en af en toe wat eten laat bezorgen, kan het hard gaan. Hoe zorg je er dan voor dat je nog geld overhoudt om te sparen?

Zet altijd iets apart als je je salaris ontvangt
Meteen als je je salaris krijgt, kun je alvast een klein gedeelte opzij zetten. Al is het maar 20 euro, dat is toch weer 240 euro die je anders uit had gegeven. Als je dit gelijk doet, heb je er bovendien minder last van.

Zet het geld wat je overhoudt aan het einde van de maand weg
Dit lukt mij niet elke maand, maar ik doe mijn best om aan het einde van de maand toch iets over te houden. Ook hier geldt: al is het een klein bedrag, zo spaar je ongemerkt toch weer wat.

Spaar alle extra’s
Vakantiegeld, iets wat je op Marktplaats hebt gekocht, geld voor je verjaardag: het is allemaal extra. In plaats van het meteen uit te geven kun je dit mooi gebruiken om je spaarrekening op te hogen.

Doe mee aan acties
Installeer een app als Scoupy, waardoor je eten kunt kopen voor een lagere prijs of vul enquêtes in voor bonnen van Bol.com. Het geld wat je bespaart met die bonnen zet je vervolgens weer op je spaarrekening.

Het gaat langzaam, maar het gaat. Op deze manier kom je eindelijk toch aan die buffer die iedereen eigenlijk nodig heeft.