Doelen

Mijn doelen voor 2021

Nog een paar dagen en dan zijn we eindelijk in 2021 beland: een jaar die hopelijk beter gaat zijn dan deze. Mijn doelen voor volgend jaar heb ik nog niet helemaal helder, maar ik wil met jullie delen wat ik tot nu toe bedacht heb:

1. Een buffer van drie maanden hebben
Bij een vorige baan zat ik in een impasse: ik wilde weg, want het was absoluut niet leuk, maar dat kon niet, want geld. Mijn salaris was niet zo hoog, mijn vaste lasten wel, dus sparen ging langzaam. In zo’n situatie wil ik niet meer terecht komen, hoewel ik nu een leuke baan heb, en bovendien weet je niet wat er allemaal gaat gebeuren in de toekomst: daarom zou ik het liefst een buffer van drie maanden willen hebben. Hoe realistisch dat is, weet ik niet, want door omstandigheden heb ik nu in het potje buffer pas genoeg geld voor één maand huur (en niet de rest van de vaste lasten). Maar wie weet!

2. Een nieuw bed en matras kopen
Dit is een gezamenlijk doel met mijn geliefde. In 2021 gaan we samenwonen. Slapen in mijn huidige bed van 1.40 meter gaat wel, maar je ligt altijd tegen elkaar aan. Daarom zijn we nu aan het sparen voor een nieuw bed en matras van 1.80 meter breed: dit kost 700 euro en we hebben nu zo’n 100 euro gespaard, dus dat moet lukken.

3. Een buffer met mijn geliefde
We wonen dus niet samen, maar als dat wel het geval is, dan moeten we ook een gezamenlijke buffer hebben voor als dingen kapot gaan. Mijn doel hiervoor is 1000 euro, zoals Dave Ramsey ook aanraadt.

4. Een huisdier
We willen ook graag een huisdier komend jaar en huisdieren zijn niet goedkoop. Ik heb hier ongeveer 500 euro voor begroot, maar het is natuurlijk ook afhankelijk van het dier dat we kiezen. We zijn nog bezig met sparen, maar hebben inmiddels 65 euro. Dat doel gaan we dus wel behalen.

5. Meer beleggen
De bedragen die ik beleg per maand zijn behoorlijk klein, maar iets is beter dan niets. Momenteel beleg ik in twee fondsen, maar dat wil ik in ieder geval uitbreiden naar drie. Ook wil ik per maand iets meer gaan beleggen, maar alleen wat ik kan missen.

6. Huis
Ooit willen we een koophuis kopen en dat is niet goedkoop. Dit is niet de hoogste prioriteit en ik weet ook niet zo goed hoeveel ik hiervoor moet begroten, maar het is wel een belangrijk spaardoel.

7. Schuld afbetalen
Ik heb nog een schuld bij mijn ouders van ongeveer 1200 euro. Beetje bij beetje los ik die af, maar ik denk dat ik het grootste gedeelte ga aflossen van mijn vakantiegeld, zodat ik er dan vanaf ben. Dan ben ik schuldenvrij, want ik heb geen studieschuld.

8. Niet per se noodzakelijke uitgaven
Dan heb ik nog twee uitgaven die niet per se noodzakelijk zijn, maar waarvoor ik wel spaar. De eerste is een fiets. Ik heb al een racefiets en daarnaast een gewone fiets, maar in die laatste zit een slag en eigenlijk is er van alles mis mee. Daarom ben ik aan het sparen voor een andere gewone fiets, wel tweedehands. Ik ga hierbij uit van 80 euro. Ook spaar ik voor draadloze noise cancelling earphones. Ik heb hier headphones van, maar die vind ik soms drukkend als ik hem een tijdje op heb. Mijn doel hiervoor is 200 euro, maar ik weet nog niet voor welk merk ik ga.

Veel doelen dus! Maar als ik ga samenwonen, heb ik ook meer ruimte om te sparen en samen sparen gaat natuurlijk ook sneller. Ik ben benieuwd welke doelen ik ga halen.